• Prisvinnande arkitektur

  Designad utifrån mänskliga behov

 • Om anläggningen

  Enkelt, funktionellt och där varje fönster är som den vackraste tavla. Ön Ekskäret är en plats där mänsklig konstruktion möter naturen, där inne övergår i ute, där väder och vind, himmel och hav möts och syns var man än befinner sig. Ön har en varierande natur och byggnaderna har ritats för att inspirera till möten och diskussioner med andra, men också till egna tankar och funderingar.

  Passar för både små och stora möten

  Anläggningen rymmer ett stort mötesrum och två mindre grupprum för max 10 personer samt en ateljé/matsal för gemensamma aktiviteter och måltider. Här finns 22 sovrum med totalt 39 sovplatser, gemensamma toaletter och duschar. Anläggningen är lagom stor för grupper på 20-35 personer, men du kan även välja att hyra hela ön för en mindre grupp.

  Anläggningens hjärta

  Hjärtat i huvudbyggnaden är Agora, det stora samlingsrummet med både havsutsikt och eldstad. Med stor flexibilitet i möbleringen, kan möten ske i olika sittningar för samtal eller aktivitet. Rummet har fått sitt namn från grekiska Agora, som var namnet på marknadsplatsen i det antika Atén där Sokrates gick omkring och ställde tänkvärda frågor till människor han mötte – just den sortens aktivitet vi ofta har i detta rum.

  En matsal med spektakulär utsikt

  Det andra stora rummet i huvudbyggnaden kallar vi Ateljén eller Matsalen. Det har stora glasväggar, både ut mot hamnen och trädäcket med den lilla amfiteatern. I Ateljén kan du mötas eller arbeta och här serveras måltiderna när vädret inte tillåter er att äta utomhus.

  Sovrummen

  Natten och privata stunder tillbringar du i ombonade sovrum som ligger i fyra logibyggnader längs det ”torg” och som det sammanbindande trädäcket utgör. Den vackra enkelheten i de 22 rummen ger lugn för tankar och stärkande sömn. 16 av dem är utrustade med tvåvåningssängar medan de övriga fem har en lite bredare enkelsäng. Totalt finns 39 sovplatser på anläggningen. De flesta rummen har utgång mot trädäcket där fyra duschar och fyra toaletter för gemensamt bruk finns på logihusens kortsidor. Vi har valt detta för att ytterligare stimulera till spontana möten.

  Spännande utomhusmöten

  Stora fönster gör att ute och inne flyter ihop. Men det finns också många samlingsplatser på ön som är helt och hållet utomhus. Anläggningens mittpunkt är en plats vi kallar Insikten. Där har en tolvsidig bänkcirkel med två sittrader byggts in i trädäcket. Här uppstår ofta en speciell, förtrolig atmosfär. På trädäcket finns rum för att duka upp till måltid (under tak om det skulle behövas).

  Prisvinnande arkitektur

  2011 nominerades anläggningen på ön Ekskäret till Kasper Sahlinpriset, dvs. svenska Arktitektförbundets pris för bästa byggnad. Arkitektbyrån Landströms, specialiserade på naturvänlig arkitektur, har designat anläggningen med nivåskillnader och oregelbundna vinklar som anpassats för att smälta in i den kuperade terrängen.

 • Att resa hit

  Ön Ekskäret ligger mitt i Äpplarö naturreservat, ungefär en kilometer norr om Finnhamn i Stockholms mellanskärgård. Med kommunala transportmedel är restiden ca 2 timmar från Stockholm med bil, buss eller skärgårdstrafikens båtar.

 • Planskiss, karta och info rum/lokaler